czwartek, 14 marca 2013

Lasagne ze szpinakiem

Uwielbiamy lasagne z wołowiną. Tym razem jednak skusiliśmy się na wersję bezmięsną - ze szpinakiem i ricottą. Wyszła chyba jeszcze smaczniejsza:)

Lasagne ze szpinakiem


Składniki (4 porcje):

200 g makaronu lasagne
250 g szpinaku
250 g ricotty
puszka pomidorów
150 g mozzarelli
oregano
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz
3 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek

sos beszamelowy:

3 łyżki mąki
3 łyżki masła
500 ml mleka
gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Pomidory przesmażamy na oliwie, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i dusimy ok. 10-15 min, aż sos zgęstnieje. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek ze szpinakiem, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Jak szpinak jest już letni, mieszamy go z ricottą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i całość chwilę zasmażamy. Do zasmażki wlewamy zimne mleko, jednocześnie energicznie mieszając. Sos doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 min.
W naczyniu żaroodpornym układamy płaty makaronu (u nas 3 na jedną warstwę). Na spód wykładamy sos pomidorowy, polewamy sosem beszamelowym i niewielką ilością startego sera. Przykrywamy makaronem. Układamy warstwę szpinaku z ricottą, polewamy sosem beszamelowym i ponownie niewielką ilością tartego sera. Analogicznie układamy kolejne warstwy, aż do wykorzystania całego farszu. Ostatnią warstwę polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 40 min. Po wyciągnięciu z piekarnika, odstawiamy na 10 min. Podajemy i zajadamy :)
Smacznego!

1 komentarz: