Barszcz jest na podstawie przepisu Anieli Redelbach z programu Warsztaty smaku. Szczerze polecamy!
Składniki (8 porcji):
1 burak
1 marchewka
pół selera
1 pietruszka
4 ząbki czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
natka pietruszki
łyżka masła
łyżka oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1,5 l wody
sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Buraki przesmażamy na maśle z oliwą i jak zaczną mięknąć podlewamy octem balsamicznym. Smażymy jeszcze przez chwilę, aż ocet odparuje i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i wrzucamy do gotujących się w wodzie pozostałych warzyw. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 10 min.). Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze przez 2 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy podawać z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
to jedna z niewielu zup jakie lubię.. a wręcz barszcz ukraiński uwielbiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam po odebranie wyróżnienia
OdpowiedzUsuńmycookingandjewellery.blogspot.com
Widzisz, to jest pomsł na jutrzejszą zupę :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam, a wygląda tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńja też bardzo dawno nie jadłam ale ten tak świetnie wygląda ze grzech go nie zrobić :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, koniecznie muszę sprobować:)
OdpowiedzUsuńO, uwielbiam taki domowy barszczyk ukraiński!
OdpowiedzUsuń:D