środa, 27 marca 2013

Barszcz ukraiński

Barszcz jest na podstawie przepisu Anieli Redelbach z programu Warsztaty smaku. Szczerze polecamy!

Barszcz ukraiński

Składniki (8 porcji):
1 burak
1 marchewka
pół selera
1 pietruszka
4 ząbki czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
natka pietruszki
łyżka masła
łyżka oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1,5 l wody
sól, pieprz

Wykonanie:
Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Buraki przesmażamy na maśle z oliwą i jak zaczną mięknąć podlewamy octem balsamicznym. Smażymy jeszcze przez chwilę, aż ocet odparuje i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i wrzucamy do gotujących się w wodzie pozostałych warzyw. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 10 min.). Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze przez 2 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy podawać z kwaśną śmietaną.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. to jedna z niewielu zup jakie lubię.. a wręcz barszcz ukraiński uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam po odebranie wyróżnienia
    mycookingandjewellery.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzisz, to jest pomsł na jutrzejszą zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie jadłam, a wygląda tak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też bardzo dawno nie jadłam ale ten tak świetnie wygląda ze grzech go nie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie, koniecznie muszę sprobować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, uwielbiam taki domowy barszczyk ukraiński!
    :D

    OdpowiedzUsuń