wtorek, 16 października 2012

Krewetki w tajskim sosie z dymką

Dziś egzotycznie i pysznie!

Krewetki w sosie tajskim


Składniki (2 porcje):
300 g obranych krewetek Black Tiger
pęczek dymki
pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżeczka sosu rybnego
sok z jednej limonki
szczypta mielonej chilli
olej do smażenia

sałatka z kapusty pekińskiej:
5 dużych liści kapusty pekińskiej
50 ml wody
50 ml octu ryżowego
2 łyżeczki brązowego cukru
łyżeczka płatków chilli

Wykonanie:

Kapustę drobno szatkujemy. W małym rondelku podgrzewamy wodę tak, aby była gorąca. Rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy płatki chilli i ocet. Odstawiamy na kilka minut, aż sos przestygnie. Po tym czasie zalewamy nim kapustę.
Dymkę kroimy w duże "romby", cebulę w piórka. Czosnek siekamy. Wszystko wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy przez 2-3 min. Dodajemy krewetki i smażymy przez 1 min. Dodajemy pozostałe składniki sosu i smażymy jeszcze przez 2-3 min. Podajemy z sałatką z kapusty oraz z ryżem basmati.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Krewetki najbardziej lubie przyrządzane na sposób azjatycki. Tak jak u Was! Pyszne i lekko pikantne!

    Zapraszam do udziału w konkursie organizowanym na moim blogu! http://www.escapadegourmande.blogspot.fr/2012/10/konkurs-z-marsylskiepl.html

    OdpowiedzUsuń
  2. jako, że wszystko to co pływa w słonej wodzie mórz i oceanów bardzo lubimy, lubimy również ten przepis :)

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... Do krewetek podchodzę raczej ostrożnie, ale ten przepis brzmi interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biorę w ciemno .Pycha !!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń