sobota, 16 marca 2013

Gryczane naleśniki z pieczarkami i brokułem

Naleśniki z mąki gryczanej są bardziej wytrawne w smaku od tych pszennych. My dodaliśmy jeszcze mąkę owsianą i kukurydzianą.

Gryczane naleśniki

Składniki (4 porcje):
150 g mąki gryczanej
50 g mąki owsianej
50 g mąki kukurydzianej
300 g pieczarek
4 jajka
10 różyczek zblanszowanego brokuła
oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano

Wykonanie:
Mąki mieszamy w misce, doprawiamy łyżeczką soli i dolewamy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. Ostawiamy na 15 min. W tym czasie przesmażamy pieczarki przez kilka minut, solimy, dodajemy oliwę i mieszamy całość. Smażymy chwilę, aby odparować wodę. Doprawiamy i zdejmujemy z ognia.
Do pieczarek dodajemy ugotowane na twardo jajka pokrojone w kostkę oraz brokuła pokrojonego w mniejsze kawałki. Farsz gotowy. Nadziane naleśniki możemy podsmażyć przez chwilę na patelni lub zapiec w piekarniku.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Moje smaki... z przyjemnością bym skosztowała takiego naleśniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie mixy, wdzięczne w przygotowaniu i pyszne do tego;)

    OdpowiedzUsuń