150 g makaronu penne
200 g świeżych kurek
po łyżce masła i oliwy
2 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany 12%
100 g sera z niebieską pleśnią
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy kurki. Większe grzyby możemy przekroić na pół. Smażymy na średnim ogniu, aż woda z grzybów w większości odparuje. Podlewamy winem i ponownie czekamy, aż płyn odparuje. W międzyczasie zaczynamy gotować makaron. Jak wino jest już odparowane, dodajemy śmietanę i podduszamy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszony ser. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Ser jest słony więc z soli niektórzy mogą zrezygnować ;) Całość energicznie mieszamy tak, żeby ser połączył się z sosem. Wrzucamy makaron i łączymy ze składnikami. Danie podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Smacznego!
Ach te kurki, jakby było można kilogramami jeść :)Fajny pomysł, zanotowane!
OdpowiedzUsuń