czwartek, 5 lipca 2012

Pikantny kapuśniak

Kapuśniak w lekkiej wersji bez mięsa - z intensywnymi przyprawami.  

Składniki (2 porcje):
2 ziemniaki
1 marchewka
500 g kwaszonej kapusty z sokiem
2 ząbki czosnku
łyżka słodkiej papryki
po łyżeczce wędzonej papryki mielonej, pieprzu cayenne i kminku
1,5 l bulionu drobiowo-wołowego
olej do smażenia

Wykonanie: 
Na rozgrzanym oleju w garnku, podsmażamy paprykę i pieprz cayenne. Gdy przyprawy zaczynają się rumienić, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Obsmażamy przez kilka minut. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 min. Dodajemy bulion i całość gotujemy przez 15 min. Dodajemy kapustę i kminek i gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień :) 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz