piątek, 17 maja 2013

Pizza ze szparagami

Naszą kolejną propozycją na danie ze szparagami jest pizza. Polecamy!

Pizza ze szparagami

Składniki (pizza o średnicy 30 cm):
Ciasto:
130 g mąki pszennej (typ 850)
70 g mąki semoliny durum
100 ml wody

20 g świeżych drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Dodatki:
ok.12 szparagów białych i zielonych
ser oscypek

sos pesto:
2 ząbki czosnku
garść bazylii, oregano i pietruszki
30 ml oliwy 
sól, biały pieprz

Wykonanie:

Wodę podgrzewamy do ok. 30 st. C. Dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Po 15 min. do mąki dodajemy wodę z drożdżami, oliwę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce (dobrze nadaje się do tego piekarnik - wystarczy przez chwilę go podgrzać z termoobiegiem i temperatura będzie cały czas odpowiednia).

W czasie gdy ciasto rośnie, możemy przygotować sos pesto. Składniki miażdżymy w moździerzu na gładką masę.
Szparagi kroimy wzdłuż i blanszujemy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 250 st. C (góra - dół). Blaszkę do pizzy o średnicy 30 cm oprószamy mąką i delikatnie rozgniatamy ciasto na całą blaszkę. Smarujemy sosem, układamy szparagi i posypujemy serem. Gotową pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 6-8 min. aż spód lekko się zarumieni. Po upieczeniu najlepiej zdjąć pizzę z blaszki na drewnianą deskę o odczekać 2-3 min, aż "dojdzie".
Smacznego!  


niedziela, 12 maja 2013

Szparagi w naleśnikach

Sezon na szparagi rozpoczęty! :) Proponujemy Wam szparagi zawinięte w delikatne naleśniki i lekko podpieczone. Polecamy! :)

Szparagi w naleśnikach

Składniki (2 porcje):
16 szparagów (po 8 białych i zielonych)
4 naleśniki
50 g tartego sera cheddar
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
sos:
1 ugotowane na twardo jajko
szczypta posiekanego szczypiorku
pół łyżeczki łagodnej musztardy 
6 łyżek śmietany 12%
sól
biały pieprz

Wykonanie:
Szparagi chwytamy jedną ręką za grubszy koniec i drugą tak mniej więcej w połowie. Sam się przełamie tam gdzie jest dobry :) Białe obieramy ze skórki, a zielone zostawiamy takie jakie są. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekany czosnek oraz szparagi i smażymy przez ok. 2 min. Podlewamy minimalna ilością wody, przykrywamy i dusimy przez kolejne 2 min. Podduszone szparagi z czosnkiem wykładamy na naleśnik (po 2 białe i 2 zielone), posypujemy odrobiną sera i zawijamy w rulonik. Wszystkie ruloniki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Zapiekamy ok. 5-6 min. 
W tym czasie przygotowujemy sos. Jajko kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. 
Naleśniki podajemy z sosem. Smacznego!

Ps. Smakują wybornie ;) i biorą udział w akcji.