Nie lubimy smażyć na tłuszczu. Raczej wybieramy lżejszą wersję kotletów smażonych beztłuszczowo lub pieczonych. Akurat te kotleciki rybne upiekliśmy w piekarniku. Wyszły puszyste i pyszne:)
Składniki (2 porcje):
2 filety rybne z morszczuka
400 g ziemniaków
5 różyczek brokuła
sok z cytryny
sól, pieprz, oregano, suszona pietruszka
2 jajka
Wykonanie:
Rybę przyprawioną solą, pieprzem i sokiem z cytryny smażymy bez tłuszczu na patelni (lub gotujemy w bulionie). Obrane ziemniaki i brokuła gotujemy na parze. Ostudzone składniki rozgniatamy widelcem na duże kawałki i mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy i formujemy kotleciki. Kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym.
Kotlety pieczemy 30 min. w temp. 220 st.C. Podajemy posypane świeżym koperkiem z sosem tatarskim.
Smacznego!
poniedziałek, 25 lutego 2013
Pierś z kaczki w pomidorach z makaronem
Pyszne danie, które bardzo łatwo przyrządzić. Polecamy!
Składniki (2 porcje):
2 małe piersi z kaczki lub 1 duża
puszka pomidorów
10 czarnych oliwek
4 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
70 g krótkiego makaronu
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Kaczkę gotujemy we wrzątku przez 5 min. Wyciągamy, zdejmujemy skórę i kroimy w cienkie plastry. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojone kawałki mięsa. Smażymy przez kilka minut, dodajemy pomidory i zioła. Mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i dusimy ok. 1 godziny. Dodajemy oliwki, które były uprzednio przekrojone wzdłuż. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie podajemy z makaronem.
Smacznego!
Smacznego!
środa, 20 lutego 2013
Potrawka z kurczaka z brązowym ryżem
Polecamy lekki obiad z kurczakiem, warzywami i pomarańczą. Świetne połączenie smaków i kolorów.
Składniki (2 porcje):
1 duża pierś kurczaka
100 g ryżu brązowego
2 pomarańcze
pół brokuła
pół małej cukinii
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
szczypta mielonego imbiru, cynamonu, oregano
sól, pieprz
oliwa do smażenia
prażone płatki migdałów
Wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy w cienkie plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuła kroimy na drobne różyczki, a cukinię w plasterki. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, a z drugiej wycinamy fileciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka z czosnkiem. Dodajemy brokuła i cukinię, przyprawiamy, chwilę smażymy. Podlewamy sokiem z pomarańczy. Przykrywamy i dusimy do miękkości, dodajemy fileciki z pomarańczy. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Warzywa podajemy z ryżem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Składniki (2 porcje):
1 duża pierś kurczaka
100 g ryżu brązowego
2 pomarańcze
pół brokuła
pół małej cukinii
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
szczypta mielonego imbiru, cynamonu, oregano
sól, pieprz
oliwa do smażenia
prażone płatki migdałów
Wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy w cienkie plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuła kroimy na drobne różyczki, a cukinię w plasterki. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, a z drugiej wycinamy fileciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka z czosnkiem. Dodajemy brokuła i cukinię, przyprawiamy, chwilę smażymy. Podlewamy sokiem z pomarańczy. Przykrywamy i dusimy do miękkości, dodajemy fileciki z pomarańczy. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Warzywa podajemy z ryżem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
wtorek, 19 lutego 2013
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami
Niezwykle aromatyczny i oryginalny w smaku chlebek na zakwasie. A to wszystko tylko dzięki dwóm składnikom - suszonym pomidorom i ziołom.
Składniki (1 bochenek ok. 900 g):
200 g mąki orkiszowej razowej
300 g mąki pszennej (typ 450)
200 g zakwasu żytniego (przepis tutaj)
75 g pestek dynii
5 suszonych pomidorów
łyżka suszonej bazylii do posypania
łyżeczka soli
250 ml letniej wody
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. Odsączamy, kroimy w małą kostkę. Mąki dokładnie mieszamy z solą i dynią. Dodajemy całą wodę, zakwas, pomidory i całość wyrabiamy przez kilka minut. Jeżeli ciasto będzie się bardzo lepiło, możemy trochę podsypać mąką. Ogólnie ciasto powinno być trochę lepiące się do rąk.
Wyrobione ciasto, przekładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym. Smarujemy wodą i posypujemy ziołami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 4 godziny. Proponujemy nagrzanie piekarnika do ok. 30 st. C. i tam wstawienie foremki z ciastem.
Wyrośnięte chlebki wstawiamy do nagrzanego do 160 st. C. piekarnika (góra-dół) i pieczemy przez 50 min. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i ustawiamy na kratce, żeby mógł stygnąć również od spodu - będzie miał chrupiącą skórkę z każdej strony :) Kroimy jak już będzie wystudzony.
Smacznego!
Składniki (1 bochenek ok. 900 g):
200 g mąki orkiszowej razowej
300 g mąki pszennej (typ 450)
200 g zakwasu żytniego (przepis tutaj)
75 g pestek dynii
5 suszonych pomidorów
łyżka suszonej bazylii do posypania
łyżeczka soli
250 ml letniej wody
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min. Odsączamy, kroimy w małą kostkę. Mąki dokładnie mieszamy z solą i dynią. Dodajemy całą wodę, zakwas, pomidory i całość wyrabiamy przez kilka minut. Jeżeli ciasto będzie się bardzo lepiło, możemy trochę podsypać mąką. Ogólnie ciasto powinno być trochę lepiące się do rąk.
Wyrobione ciasto, przekładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym. Smarujemy wodą i posypujemy ziołami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 4 godziny. Proponujemy nagrzanie piekarnika do ok. 30 st. C. i tam wstawienie foremki z ciastem.
Wyrośnięte chlebki wstawiamy do nagrzanego do 160 st. C. piekarnika (góra-dół) i pieczemy przez 50 min. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i ustawiamy na kratce, żeby mógł stygnąć również od spodu - będzie miał chrupiącą skórkę z każdej strony :) Kroimy jak już będzie wystudzony.
Smacznego!
niedziela, 17 lutego 2013
Zapiekanka ziemniaczana z suszonymi pomidorami
Składniki banalne, wykonanie proste - smak znakomity. Polecamy Wam szczerze! :)
Składniki (2 porcje):
600 g ziemniaków
200 ml śmietany 18%
150 g mięsa mielonego
5 szalotek
4 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Pomidory zalewamy 150 ml wrzątku i moczymy przez kilka minut. Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Mięso przesmażamy z czosnkiem. Do śmietany wlewamy letni płyn z moczenia pomidorów, całość mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy oraz posypujemy gałką muszkatołową. Połowę mięsa wykładamy na ziemniaki. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na mięsie. Na wszystko wykładamy krążki pokrojonej cebuli (ok. 2-3 mm). Zalewamy sosem do momentu, kiedy wszystkie składniki będą przykryte. Analogicznie układamy drugą warstwę. Na sam koniec układamy same ziemniaki. Potrawę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 60 min. aż wierzchnia warstwa ziemniaków się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika musimy odczekać ok. 10 min. aż zapiekanka "dojdzie do siebie" :)
Smacznego!
Składniki (2 porcje):
600 g ziemniaków
200 ml śmietany 18%
150 g mięsa mielonego
5 szalotek
4 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Pomidory zalewamy 150 ml wrzątku i moczymy przez kilka minut. Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm. Mięso przesmażamy z czosnkiem. Do śmietany wlewamy letni płyn z moczenia pomidorów, całość mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy oraz posypujemy gałką muszkatołową. Połowę mięsa wykładamy na ziemniaki. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na mięsie. Na wszystko wykładamy krążki pokrojonej cebuli (ok. 2-3 mm). Zalewamy sosem do momentu, kiedy wszystkie składniki będą przykryte. Analogicznie układamy drugą warstwę. Na sam koniec układamy same ziemniaki. Potrawę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 60 min. aż wierzchnia warstwa ziemniaków się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika musimy odczekać ok. 10 min. aż zapiekanka "dojdzie do siebie" :)
Smacznego!
Etykiety:
Mięsa,
Mięso mielone,
Zapiekanki
piątek, 1 lutego 2013
Makaron zapiekany z ricottą i szpinakiem
Ricotta ze szpinakiem to klasyczne połączenie. Bardzo nam posmakowało.
Składniki (2 porcje):
70 g krótkiego makaronu kolorowego
100 g świeżego szpinaku
200 g ricotty
2 ząbki czosnku
łyżka orzechów piniowych
sol, biały pieprz, gałka muszkatołowa
potarty twardy ser
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Szpinak podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek i orzechy. Smażymy przez 3 min. aby nie był za miękki. Wystudzony szpinak mieszamy z ricottą, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwę makaronu, na który wykładamy ricottę ze szpinakiem. Wierzch posypujemy serem i świeżo startą gałką muszkatołową. Pieczemy w temp. 200 st. ok. 15-20 min. do zrumienienia.
Smacznego!
Składniki (2 porcje):
70 g krótkiego makaronu kolorowego
100 g świeżego szpinaku
200 g ricotty
2 ząbki czosnku
łyżka orzechów piniowych
sol, biały pieprz, gałka muszkatołowa
potarty twardy ser
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Szpinak podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek i orzechy. Smażymy przez 3 min. aby nie był za miękki. Wystudzony szpinak mieszamy z ricottą, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwę makaronu, na który wykładamy ricottę ze szpinakiem. Wierzch posypujemy serem i świeżo startą gałką muszkatołową. Pieczemy w temp. 200 st. ok. 15-20 min. do zrumienienia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)