piątek, 17 maja 2013

Pizza ze szparagami

Naszą kolejną propozycją na danie ze szparagami jest pizza. Polecamy!

Pizza ze szparagami

Składniki (pizza o średnicy 30 cm):
Ciasto:
130 g mąki pszennej (typ 850)
70 g mąki semoliny durum
100 ml wody

20 g świeżych drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Dodatki:
ok.12 szparagów białych i zielonych
ser oscypek

sos pesto:
2 ząbki czosnku
garść bazylii, oregano i pietruszki
30 ml oliwy 
sól, biały pieprz

Wykonanie:

Wodę podgrzewamy do ok. 30 st. C. Dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Po 15 min. do mąki dodajemy wodę z drożdżami, oliwę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce (dobrze nadaje się do tego piekarnik - wystarczy przez chwilę go podgrzać z termoobiegiem i temperatura będzie cały czas odpowiednia).

W czasie gdy ciasto rośnie, możemy przygotować sos pesto. Składniki miażdżymy w moździerzu na gładką masę.
Szparagi kroimy wzdłuż i blanszujemy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 250 st. C (góra - dół). Blaszkę do pizzy o średnicy 30 cm oprószamy mąką i delikatnie rozgniatamy ciasto na całą blaszkę. Smarujemy sosem, układamy szparagi i posypujemy serem. Gotową pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 6-8 min. aż spód lekko się zarumieni. Po upieczeniu najlepiej zdjąć pizzę z blaszki na drewnianą deskę o odczekać 2-3 min, aż "dojdzie".
Smacznego!  


16 komentarzy:

  1. az wstyd sie przyznac ;D
    nigdy nie jadłam szparagów ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie łaczyłam białych z zielonymi - nie wiem dlaczego!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No wygląda ciekawie nie wpadłabym aby zrobić pizzę ze szparagami :) muszę spróbować zapraszam do siebie http://10198.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na wykorzystanie szparagów!
    poznanfranka

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno tu się u Was nic nie pojawiało :) czekamy na więcej wpisów!
    dlakieszeni

    OdpowiedzUsuń
  8. jadłam już wiele rodzajów pizzy, ale ze szparagami jeszcze nigdy :) ciekawe jak smakuje :) dlasklepow

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawy pomysł na pizzę, ale chyba nie dla mnie :) pozdrawiam!
    dwór

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo taka pizze to aż chce sie jeśc beż zastanawiania sie nad kaloriami :)
    http://www.gn.com.pl/biura

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow wygląda bardzo ciekawie! Dzięki za inspirację:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń