Zapiekanka z nachos to pyszne i aromatyczne danie. Polecamy miłośnikom kuchni meksykańskiej.
Składniki (2 porcje):
150 g mięsa mielonego
2 ząbki posiekanego czosnku
150 g koncentratu pomidorowego
przyprawy: kminek, mielona kolendra, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz kolorowy
150 g ugotowanej czerwonej fasoli (u nas adzuki)
50 g kukurydzy z puszki
100 g kukurydzianych nachos
400 g startego żółtego sera
200 ml śmietany
olej
Wykonanie:
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem czosnku. Zalewamy wodą i dodajemy koncentrat z przyprawami. Mieszamy, odparowujemy nadmiar wody i dodajemy fasolę i kukurydzę. Mieszamy całość.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: nachos, sos mięsny, ser, nachos, sos mięsny, ser, śmietana, ser. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. C., wkładamy zapiekankę na ok. 10 min., aż ser się zrumieni. Podajemy z pikantnym sosem i śmietaną lub guacamole.
Smacznego!
Smacznego!