poniedziałek, 14 listopada 2011

Pomidorowa z włoską nutą

Uwielbiamy pomidorową!

















(Przepis dla 4 osób)
4 udka z kurczaka
1,5 l wody
2 kostki drobiowe
pół małego selera
puszka pomidorów
5 pomidorów suszonych w oleju odsączonych z zalewy
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
20 g masła, łyżeczka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
2 duże ząbki czosnku pokrojone na duże kawałki
łyżeczka suszonej bazylii i oregano
łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
8 łyżek makaronu małe muszelki

Do zimnej wody wkładamy udka, seler, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min. Po tym czasie wyciągamy mięso, seler, liście i ziele. Dodajemy kostki i makaron, gotujemy aż makaron będzie dobry.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy pomidory suszone, podsmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy pomidory z puszki, bazylię i oregano. Dusimy 10-15 min., aż płyn lekko odparuje. Całość przecieramy przez sitko do garnka z zupą. Dodajemy koncentrat, mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Pomidorowa Pudliszkowa.

piątek, 11 listopada 2011

Zupa z czarnej fasoli z mięsnymi kuleczkami

Zupa jest niezwykle pożywna i rozgrzewająca. Dzięki mięsnym pulpecikom zastępuje cały posiłek.


(Przepis dla 4 osób)
500 g ugotowanej czarnej fasoli
ćwiartki papryk: czerwonej. żółtej i zielonej
pół dużej marchewki
pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
przyprawy: mielony kminek, chilli, słodka papryka, mielona kolendra, oregano
1 l bulionu wołowego
puszka pomidorów
posiekana dymka do przybrania (lub kolendra, natka pietruszki według uznania)
olej do smażenia

150 g mięsa mielonego
przyprawy: pieprz, sól, kminek, chilli
jajko, 2 łyżki bułki tartej

Paprykę i marchew kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę w cienkie plasterki. Warzywa podsmażamy na oleju z dodatkiem przypraw ok. 5 min. Dodajemy pomidory i bulion. Zagotowujemy. Gotujemy 15 min., dodajemy fasolę i gotujemy ok. 5 min. Połowę zupy odlewamy i miksujemy. Zmiksowaną zupę dodajemy do reszty, mieszamy całość. Przyprawiamy dodanymi wcześniej przyprawami według uznania. Przygotowujemy kuleczki z mięsa. Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w wodzie ok. 7 min. Wyjmujemy z wody i dodajemy do zupy. Zupa jest gotowa. Na talerzu posypujemy ją dymką lub innym wybranym przybraniem. Smacznego!

Zupę dodajemy do akcji Zupa jak malowana.

Konkurs Winiary! Zupa jak malowana!

czwartek, 10 listopada 2011

Pad thai ze smażoną rybą i makaronem udon

Nieklasyczny przepis na Pad thai z chrupiącą rybą. Składniki dania są łatwo dostępne w markecie, a smak prawdziwie orientalny. Polecamy.


















Składniki (2 porcje):
75 g makaronu udon (lub innego azjatyckiego)
pół marchewki, pół kalarepki, mały pęczek dymki ( jeżeli nie dostaniecie dymki, można zastąpić ją porem, szczypiorkiem lub cebulką)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru, szczypta soli, 
1 łyżeczka pasty z chilli (lub chilli w proszku)
szczypta mielonego imbiru (lepszy będzie posiekany świeży) 
szczypta mielonej kolendry (lub posiekana świeża)
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżeczka sosu rybnego
5 kropel sosu sojowego
jajko
limonka

2 filety z białej ryby (np. mintaj)
garść mąki kukurydzianej
sól, kolorowy pieprz mielony
olej arachidowy do smażenia

Wykonanie:
Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotowany makaron odstawiamy. Kroimy warzywa w słupki, czosnek siekamy. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy pastę chilli, imbir i kolendrę ok. 2 min. Potem wrzucamy warzywa, cukier, sól i smażymy ok. 3 min. Dodajemy czosnek i smażymy ok. minuty, uważając, aby się nie przypalił. Całość zalewamy sosami: rybnym, worcesterem i sojowym. Jeżeli danie będzie wydawało się za suche, podlewamy bulionem. Potem dodajemy roztrzepane jajko i szybko mieszamy całość. Kiedy jajko się zetnie wrzucamy makaron. W międzyczasie przygotowujemy rybę. Filet oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na złoto. 
Makaron z warzywami wykładamy na talerz, a na wierzchu kładziemy rybę. Podajemy z ćwiartkami limonki. 
Smacznego!

Kuchnie Świata... Od kuchni

poniedziałek, 7 listopada 2011

Włoska sałatka pachnąca rozmarynem

Prosta sałatka we włoskim stylu. Najlepiej smakuje na ciepło.


(Przepis dla 2 osób)
200 g polędwicy z tuńczyka
200 g ugotowanej fasoli jaś
100 g mozzarelli
10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy z oliwek
ocet z białego wina
rozmaryn suszony (a najlepiej świeży)
garść pokruszonych pistacji
sól, pieprz

Tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy po 2-3 min. z każdej strony. Rybę kroimy na kawałki wielkości fasoli. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy rozmaryn i pomidorki przekrojone na pół i podsmażamy ok. 3 min., uważając aby rozmaryn się nie przypalił. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy składniki sałatki: tuńczyka, fasolę i podartą na kawałki mozzarellę. Polewamy oliwą z pomidorkami i rozmarynem. Delikatnie skrapiamy sałatkę octem. Całość posypujemy pokruszonymi pistacjami. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Viva Italia! jako antipasti.

niedziela, 6 listopada 2011

Tajska zupa z makaronem

(Przepis dla 4 osób)
1,5 l bulionu wołowego 
4 liście kapusty pekińskiej
pół marchewki
garść kiełków fasoli mung
garść groszku cukrowego
100 g makaronu ryżowego
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
1 liść limonki kaffir
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka mielonej kurkumy, mielonego imbiru i kminu rzymskiego, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
2 łyżki pasty z chilli
1/4 posiekanego pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
olej arachidowy do smażenia

Warzywa oprócz kapusty podsmażamy na oleju arachidowym, dodajemy przyprawy i smażymy ok 3 min. Zalewamy bulionem, dodajemy kapustę i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 10 min. Dodajemy makaron. Zdejmujemy garnek z palnika i czekamy 5 min. Dodajemy mleczko kokosowe, cukier, sos rybny i sok z cytryny. Smacznego!

Przepis jako tajskie danie dodajemy do akcji Kuchnie Świata... od Kuchni.

Kuchnie Świata... Od kuchni

Pieczona szynka. Coleslaw

Pieczona szynka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis, który zawsze się sprawdza.

Pieczona szynka coleslaw
 
Składniki (4 porcje):
800 g szynki wieprzowej
marynata: olej rzepakowy, ocet z czerwonego wina, przyprawy: sól,  pieprz, bazylia, czosnek granulowany, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, liść laurowy, majeranek 

coleslaw:
500 g białej kapusty
pół dużej marchewki
200 g jogurtu naturalnego 
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz

Wykonanie:
Szynkę nacieramy marynatą i marynujemy 12 h. Piekarnik nastawiamy na 220 stop. C. i pieczemy szynkę w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia 20 min. Następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w temp. 170 stop. C. 50 min. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Szatkujemy kapustę, marchewkę kroimy w słupki. Jogurt mieszamy z musztardą i przyprawami. Składniki sałatki łączymy i schładzamy w lodówce 30 min.
Pieczeń wyjmujemy z piekarnika przykrywany folią aluminiową na 15 min. Po tym czasie kroimy pieczeń na plastry i serwujemy z sałatką. 
Smacznego!

Pikantny kurczak w hinduskim stylu

Kurczak jest bardzo aromatyczny i pikantny, a sos aksamitny. Polecamy osobom lubiącym ostre smaki!

Pikantny kurczak hinduski indyjski

Składniki (2 porcje):
4 podudzia z kurczaka
sól, pieprz
0,5 l bulionu drobiowego
100 ml mleczka kokosowego
przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, papryka słodka, cynamon, kminek, liść laurowy mielony 
3 łyżeczki (lub więcej) pasty z chilli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia

Wykonanie:
Kurczaka obieramy ze skóry. Nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej i podsmażamy przyprawy oraz pastę chilli. (Ilość dodanej pasty zależy od smaku jaki chcemy uzyskać. Trzy łyżeczki pasty nadają potrawie dość pikantny smak, a większa ilość wręcz palący). Dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zrumieni. Zalewamy bulionem i dusimy 30 min. na małym ogniu pod przykryciem. Dodajemy mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Dusimy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Podajemy z białym ryżem - najlepiej basmati. 
Smacznego!

Kuchnie Świata... Od kuchni


Tacos z kurczakiem i zasmażaną czarną fasolą

Tacos można zaserwować z dowolnym nadzieniem, mięsem, rybą lub warzywami i zawsze jest pysznie!

Tacos z kurczakiem zasmażana czarna fasola
Składniki (2 porcje):
8 kukurydzianych placków tortilla
200 g mięsa z ugotowanego udka kurczaka
2 liście kapusty pekińskiej
pół ogórka
ćwiartka czerwonej papryki
200 g startego zółtego sera
4 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: mielona kolendra, kminek, papryka słodka, papryka ostra, oregano, pieprz, sól
olej do smażenia

zasmażana fasola:
200 g ugotowanej czarnej fasoli
masło
sól
woda lub bulion

Wykonanie:
Rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy. Podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy ok. 5 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i czosnek. Jeżeli sos jest za gęsty, dodajemy wodę. Dusimy ok. 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy zasmażaną fasolę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy fasolę, chwilę podsmażamy i rozgniatamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Gdy fasola będzie za sucha podlewamy wodą lub bulionem i dusimy. Przyprawiamy solą do smaku.
Paprykę, kapustę i ogórek kroimy w małe kawałki. Placki tortilla nadziewamy. Najpierw nakładamy fasolę, potem warzywa i na końcu mięso. Całość posypujemy tartym serem i zapiekamy w temp. 200 stop. C., aż ser się roztopi.  
Smacznego!

Kuchnie Świata... Od kuchni